Varmehjelpemidler - teknologi og vedlikehold
Hvordan funker det, og hvordan ta vare på dem?
12 april, 2022 etter
Varmehjelpemidler - teknologi og vedlikehold
Cypromed AS, Karoline Marx

Dette innlegget vil ta for seg hvordan varmehjelpemidler fungerer, og hvordan du som forbruker kan ta best vare på produktene dine.  
Hva varmehjelpemidler er, og hvem som har rett på varmehjelpemidler, kan du lese her.

Brukere av våre varmehjelpemidler har i utgangspunktet en medisinsk diagnose. Produktene skal dermed sørge for at normal kroppstemperatur opprettholdes. Dette stiller store krav til produktene, både når det gjelder brukstid, varmeeffekt og sikkerhet. Varmetilførselen må være svært god og gi tilstrekkelig varme over lengre tid. Valg av basisprodukter og elektronikken som inngår er derfor valgt for å gi den aller beste løsningen for sluttbrukeren. Produktene kombinerer tekniske og medisinske krav, med brukerens individuelle ønske om design og spesialtilpasning, uten å gå på akkord med krav til optimal varmetilførsel.

Cypromed tilbyr fleksible løsninger tilpasset hver enkelt behov. Amputert finger? Ikke noe problem, vi syr om hansken. Ønske om varme kun på tærne, eller kun over fotryggen, det fikser vi. For mange vil integrerte batterier være det beste, men batterier i mansjetter rundt underarm eller legg er også en mulighet. Dersom du ønsker å vite mer om spesialtilpasninger, kan du lese mer her og ta kontakt

Hvordan fungerer produktene?

Produksjonen starter med valg av basisprodukt, hansker, votter, sokker, såler, sko eller en annen form for bekledning. Deretter sys det inn en tynn varmetråd, som leder varme fra små oppladbare batterier. 

Varmen som tilføres i varmehjelpemiddelet måles ofte i nominell effekt. Nominell effekt er den varmeeffekten eller energien som produktet i gjennomsnitt vil gi bruker under hele bruksperioden. Varmeeffektens måleenhet er Wayy,m på samme måte som en panelovn. Våre voksenprodukter leverer godt over 7 watt nominell varmeeffekt, mens barneproduktene gir 2-5 watt varmeeffekt. 

En 3-trinns termostat styrer temperaturen i tre valgfrie temperaturområder med maksimalt 42°C. Dette gir en opplevelse av behagelig varme og opprettholdelse av normal kroppstemperatur. 

I hansker, votter og sko er batteriene plassert i en mansjettlomme som er sydd på produktet. For sokker, strømper og såler er derimot er batteriene plasser i et elastisk bånd over tykkleggen. 

Odoo • Tekst og bilde

Batterier og batterikapasitet

Batteritiden avhenger av flere forhold. Se for deg at du skal kjøre til hytta i 20 minusgrader med elbilen din, det er da sannsynlig at du må lade raskere enn du må på sommeren. Slik er det også med varmehjelpemidler. Temperaturen der brukeren befinner seg og isolasjonsevnen til hansken, samt størrelsen på arealet som skal tilføres varme og hvilket temueraturnivå som velges, påvirker alle batteritiden på varmehjelpemidlene. Våre store batterier (95 g), som leveres som standard i voksenprodukter, varer i inntil 3 timer, dersom varmehjelpemiddelet er av liten størrelse og i et mildt klima. Normal batterikapasitet er 1,5 til 2 timer ved kaldt klima og stor størrelse. De små batteriene (46 g) vil ha omtrent halvert batteritid sammenlignet med de store batteriene. Små batterier benyttes i barneproduktene, men kan også benyttes i voksenprodukter dersom det er ønske om lavere vekt. Dette må da presiseres i bestillingen.  

Ladetiden på batteriene er ca. 3,5 time for de store batteriene og 2 timer for de små batteriene. Varmehjelpemidlene leveres med en 2-kanals lader slik at man enkelt kan lade to batterier samtidig. Dersom man mottar varmehjelpemidler gjennom Hjelpemiddelsentralen følger det med fire batterier, slik at man alltid kan ha et sett batterier klare til bruk. 

Vedlikehold

Ulike aktiviteter krever ulike hansker og materiale, og ulike materialer krever ulikt vedlikehold. 

Første steg til å forlenge levetiden på produktene er riktig valg av produkter.
Skal hanskene brukes til arbeid utendørs eller i industri, vil det være naturlig å velge en arbeidshansker eller en innerhanske der en arbeidshansker benyttes utenpå. Og en innerhanske er nettopp det, en hanske som skal benyttes under et annet lag med beskyttende bekledning.

En hanske eller vott med høy isoleringsevne er et naturlig valg derom man skal oppholde seg utendørs i kaldt klima over lang tid. 

Skinnhansker har lavere isolasjonsgrad enn vatterte hansker og -votter, og vil derfor passe til bruk i mildere klima eller ved kun korte opphold utendørs. 

Termosokker kan være et godt alternativ for deg som trenger ekstra varme innendørs, eller dersom du bruker rullestol utendørs. Er du gående og har behov for ekstra varme, kan varmemåler være et godt alternativ til utendørsbruk. Gode merinoullsokker kan benyttes både innendørs og utendørs, men husk at også våre sokker slites på lik linje med andre sokker dersom de brukes hver dag. Har du behov for varmetilførsel hver dag, kan det derfor være lurt å ha flere par eller variere med varmesåler utendørs og termosokker innendørs. 

Odoo • Tekst og bilde
Odoo - Eksempel 1 for tre kolonner

Behandling av skinn

Skinn er slitesterkt, smidig og estetisk - hvis man behandler det riktig. 

For å bevare en smuss- og vannavstøtende overflate bør skinnet impregneres med jevne mellomrom. Det kan være lurt å fukte skinnet litt før det settes inn med fett. 

Hvor ofte skinn bør behandlet avhenger av hvor mye de brukes.

Våte eller skitne hansker

Våte skinnhansker tørkes i romtemperatur. Unngå tørkeskap og radiatorer, da dette tørker ut skinnet. Ikke legg våte skinnhansker på annet tøy, da de kan farge av.

Varmehjelpemidler skal ikke tørkes i tørketrommel. 

Vi anbefaler ikke at hansker vaskes ofte, men hvis det er nødvendig, gjør følgende: ta på deg hanskene og vask dem med såpe i lunkent vann. Klem forsiktig ut vannet (Ikke vri hanskene!). Tørk som beskrevet over. 

Odoo - Eksempel 3 for tre kolonner

Håndvask

Allt våre modeller kan vaskes for hånd, også de av ull. 

Ikke vri produktene etter vask, da dette kan skade varmetrådene. Klem derfor forsiktig ut vannet, før produktene legges til tørk. 

Ullprodukter bør tørkes flatt for å bevare formen. 

Odoo - Eksempel 3 for tre kolonner

Pustende materialer

Dersom du har hansker med pustende materialer, som f.eks. Gore-Tex og Gore Windstopper, skal disse ikke impregneres med produkter som inneholder silikon. 

Silikon vil tette porene og redusere materialets pusteevne. 

Varmehjelpemidler - teknologi og vedlikehold
Cypromed AS, Karoline Marx 12 april, 2022
Share this post
Arkiver