Viktige egenskaper for varmehjelpemidler

Dersom du skal kjøpe varmehjelpemidler til deg selv eller andre, er det et par ting du bør vite før du kjøper! Om du ikke kjenner til dette, risikerer du å kjøpe et produkt som ikke er godt nok for deg og dine behov. Vi vil i denne artikkelen gå igjennom noe av det du bør se etter. Denne artikkelen er forøvrig hentet som utdrag fra vår produktkatalog.

Du vil ikke fryse med våre varmehjelpemidler

Kort summert er varmehjelpemidler en hanske, sokk, sko eller annet produkt som har et innebygd varmeelement. Varmeelementet i produktet mottar elektrisk energi fra et batteri eller annen energikilde som omdannes til varme. Denne tilleggsvarmen kan holde deg varm dersom du er kuldesensitiv, har dysmeli, eller rett og slett bare fryser mye i kaldt vær.

Hvilke egenskaper bør du se etter?

 

Tilstrekkelig varmeeffekt er varmehjelpemiddelets viktigste egenskap! Varmehjelpemiddelet er i en kontinuerlig kamp mot elementene utenfor produktet. Du som søker etter varmehjelpemidler gjør dette fordi du ønsker å holde deg varm. Det hjelper lite om varmehjelpemidlet har et attraktivt utseende eller mange funksjoner dersom du fryser hele tiden når du bruker det!

Våre produkter leverer opp til 11W varmeeffekt. På våre voksenprodukter vil vi anbefale at du får en nominell effekt på minimum 7W! I praksis betyr dette at våre produkter har kapasitet til å holde deg varm i lang tid, selv i kaldt vintervær.

 

Batterier med høy kapasitet fra en anerkjent batteriprodusent. Når varmehjelpemiddelet leverer høy effekt er det nødvendig at batteriene greier å holde følge. Vårt største batteri vil kunne levere en varmeeffekt på 11W i over 1.5 time! Dette sørger for at du ikke bare er varm, men at du også holder deg varm i lang tid. For et voksenprodukt vil vi anbefale at et batteri holder minst 3750 mAh og 13.5 Wh!

 

Godkjenning i henhold til medisinsk direktiv sikrer at produktet skal være trygt å bruke. Alle våre produkter er godkjent i henhold til dette.

Hvor mye varmeeffekt trenger jeg?

Hvor mye varmeeffekt du trenger vil avhenge av mange faktorer og vil variere noe. Generelt sett vil en overflatetemperatur på hud over 20°C oppfattes som akseptabelt av de fleste. Vi anbefaler minst 7W i et voksenprodukt. Noen av leverandørene vil prøve å gi deg produkter som bare holder 3 til 4 watt. Dette er alt for lite etter vår erfaring.

Din opplevelse av varmen i produktet vil videre påvirkes av en rekke faktorer:

  • Din helsetilstand og egenproduksjon av varme
  • Den isolasjonen som finnes i produktet
  • Utetemperatur
  • Om produktet er vått eller tørt og hvor slitt det er
  • Vind og luftfuktighet
  • Plassering og mønster av varmetråd i produktet
  • Størrelsen på produktet (hånd- / fot-størrelse), større produkter trenger høyere effekt!
  • Din toleranse av hva som er en behagelig temperatur
  • Varmeeffekten i produktet

De aller viktigste egenskapene du må se etter i et varmehjelpemiddel er varmeeffekten og tiden produktet kan holdes varmt. Vi fikk Teknologisk institutt til å gjennomføre en uavhengig sammenligning av et av våre produkt mot et konkurrerende produkt[2]. Før testen av ble gjennomført virket produktene identiske. Etter testen, som ble gjennomført i et kulderom som holdt -10°C, viste produktene vesentlige forskjeller:

Varmeeffekt i watt
Varmeeffekt i grader celcius
legend

Under testen holdt Cypromed sitt varmehjelpemiddel en nominell effekt rundt 8W, mens det konkurrerende produktet kun ga 3.6W med varmeeffekt. Resultatet av disse forskjellene vises svært tydelig i grafen til høyre. Det konkurrerende produktet som ble testet varmet knapt nok bedre enn et produkt som var skrudd av! Dette kan forklares med at varmetapet ut av produktet blir større enn den energimengden som tilføres. Cypromed sitt produkt ble derimot oppfattet som behagelig varmt i 2 timer av testpersonen, ettersom varmeeffekten i vårt varmehjelpemiddel var tilstrekkelig.

Ettersom våre produkter også leveres med et batteri på 19.2 watt-timer, vil produktene kunne holde en effekt på 9.6 watt med varme i minst to timer! Til sammenligning med et konkurrerende produkt som leveres med 7.2 watt-timers batteri; vil dette produktet kun holde ut i 45 minutter ved samme effekt!

Testen utført av Teknologisk Institutt viser hvor viktig det er med en høy nok varmeeffekt i varmehjelpemidlene. Vårt beste råd til deg er at du velger det varmehjelpemiddelet som har god nok varmeeffekt til å oppfylle dine behov. Undersøk alltid hvilken varmeeffekt produktet kan oppnå og at batteriet som følger med er stort nok til å vare så lenge som du vil trenge det. Våre produkter leverer alltid høy varmeeffekt over lang tid, ikke rart vi er kåret til "best i test"[1].

[1] Test utført av Ergostart  nr.1 i 2008.

[2] Teknologisk institutt rapport nummer 102350-000-023667 Rev.C

Eksempel på varmehjelpemiddel